Čeprav se angeli v islamu najpogosteje prikazujejo v podobi ljudi, to seveda ni njihova naravna podoba. Kako pa potem angeli izgledajo? Kakšna je velikost angelov, ali so veliki ali majhni? Poglejmo si, kaj o tem pravijo islamske svete knjige

Koran in hadisi o velikosti angelov

V islamu angeli veljajo za izredno velika in mogočna bitja, ko se le-ti prikazujejo v njihovi izvirni oz. originalni obliki. O tem nam namiguje nekaj mest v Koranu, še bolj jasne informacije pa izvemo o tem iz hadisov. Je pa angelska velikost še posebej poudarjena pri angelu Gabrielu, ter angelih, ki se imenujejo “nosilci Prestola”.

Velikost angela Gabriela

Ko je angel Gabriel preroku Mohamedu narekoval Koran, se mu je skoraj vedno prikazoval v podobi človeka. Sta pa obstajala dva primera, ko je Mohamed videl Gabriela v njegovi pravi angelski obliki, kot ga je ustvaril Alah. Ta dva primera sta omenjena v Koranu:

  • Videl ga je (Gabriela) na jasnem obzorju.” (K 81, 23)
  • Videl ga je še drugič, pri Sidretul-Muntehu, blizu rajskega zatočišča” (K 53, 13-15)

Kot vidimo, iz teh dveh odlomkov izvemo precej malo informacij. Nam pa o teh dogodkih več informacij dajejo hadisi. Tam si lahko preberemo, da je Mohamedova žena Ajša vprašala svojega moža Mohameda, da ji kaj več pove, kaj se je takrat zgodilo. Na to vprašanje ji je Mohamed odgovoril, da je v obeh primerih bil to angel Gabriel, ki ga niti prej, niti kasneje nikoli ni videl v njegovi originalni angelski obliki, razen v teh dveh primerih. Takrat je videl Gabriela, kako se spušča iz nebes in njegova velikost je bila tako ogromna, da je pokrivala ves prostor med nebesi in zemljo.

Gabriel v islamu tako velja za res ogromnega angela, ki je napolnil obzorja neba, ko se je na zemljo spustil v svoji pravi obliki. Je pa ravno zaradi te neizmerne velikosti največkrat raje prevzel podobo človeka, saj ga je tako Mohamed tudi najlažje razumel.

Ogromna velikost nosilcev Prestola

Eni izmed največjih angelov v islamu (če ne celo največji) pa so angeli, ki se imenujejo “nosilci Prestola”. V hadisu iz zbirke Abu Dawood, Mohamed pripoveduje, da mu je bilo dano dovoljenje, da govori o enem od Alahovih angelov, natančneje z enim od nosilcev Prestola. O tem angelu nam Mohamed pove, da je bila njegova velikost naravnost ogromna. Namreč razdalja od njegove ušesne mečice do njegovih ram je bila enaka razdalji 700-letnega potovanja.

Priznani islamski učenjak Ibn Abi Haatim pri tem hadisu celo dodaja, da tu ne gre razdaljo potovanja človeške hoje, ampak ptičjega leta, kar še dodatno poveča velikost angela.

Angel s 70.000 glavami?

Po neki muslimanski legendi pa je Mohamed, ko je bil neke noči popeljan v nebesa, videl angela s 70.000 glavami, od katerih je vsaka imela 70.000 obrazov, vsak obraz 70.000 ust, vsaka usta 70.000 jezikov in vsak jezik je govoril 70.000 jezikov. Če bi vzeli to dobesedno, bi to pomenilo, da je ta angel imel 70.000 x 70.000 x 70.000 x 70.000 jezikov… Skratka, vsa ta množenja ogromnih številk (pa naj bodo dobesedna ali simbolična), nakazujejo na neizmerne velikosti angelov, ko so le-ti v njihovi naravni podobi.