Glede na to, da so angeli duhovna bitja, ali to pomeni da ne morejo umreti, ali vseeno lahko umrejo? Poglejmo kako na to odgovarja islam.

Jasen odgovor Korana

Glede angelske neumrljivosti oz. umrljivosti je Koran zelo jasen. V islamu angeli lahko umrejo, prav tako kot umrejo ljudje. Umrli pa bodo takrat, ko bo zatrobil rog. To je jasno izraženo v Koranu, ki označuje angele kot “tiste na nebu“.

  • Zatrobil bo rog in umrli bodo tisti na nebu in tisti na zemlji. Ostali bodo le tisti, ki jih bo Gospod izbral. Potem bo rog zatrobil drugič in naenkrat bodo vstali in čakali.” (K 39, 68)

Drugi verz, ki nakazuje, da bodo angeli umrli, pa je v 28. suri Korana.

  • Ne klanjajte se nikomur, razen Gospodu! Razen njega ni drugega boga! Vse, razen njega, bo propadlo! On bo sodil, k njemu se boste vrnili.” (K 28, 88)

Ne vemo pa in tudi nikjer ne piše, ali bo kateri od njih umrl, še preden bo zatrobil rog.

Islamski mislec o umrljivosti angelov

Islamski učenjak ibn Kathir je to tematiko preučeval in v svojih komentarjih zapisal svojo teorijo, da bodo ob trobljenju roga umrla vsa živa bitja v nebesih in na zemlji, razen tista, za katere Alah noče, da umrejo. Zadnji, ki bo umrl, pa bo angel Smrti. Čisto na koncu pa bo ostal samo še Alah, ki je bil prvi, ki bo zadnji in večni. In takrat bo Alah vprašal kdo ima najvišjo oblast, in 3x sam sebi odgovoril. To si lahko preberemo v 40. suri Korana.

  • na dan, ko bodo stopili pred Boga, kateremu ne bo nič skrito, ‘Čigava bo takrat oblast? Gospodova! Oblast Edinega in Vsemogočnega!’.” (K 40, 16)

Kaj pa islam pravi o tem, kakšnega spola so angeli: so moški ali so ženske?