Piškotki

Da bi vam olajšali uporabo naše spletne strani in izboljšali uporabniško izkušnjo, na spletni strani angelus.si uporabljamo piškotke. Piškotki so tekstovne datoteke, ki se ob obisku spletnega mesta shranijo na uporabnikovo napravo, s katere uporabnik dostopa do spletnega mesta. Ob ponovnem obisku spletnega mesta lahko ponudnik dostopa do podatkov na uporabnikovi napravi, ki so se zbrali s pomočjo piškotkov ter na ta način izboljša uporabnikovo izkušnjo. Uporabniku piškotki omogočajo njemu prilagojeno delovanje in prikazovanje spletnega mesta, nam kot ponudniku pa pomagajo pri analizi uporabnikovih aktivnosti in pri beleženju obiska, kar nam pomaga pri izboljšanju vsebine spletne strani.

NazivAvtorNamenTrajanje
_gaGoogleStatistika ogledov spletne strani – Piškotek storitve Google Analytics. Piškotek se uporablja za razlikovanje med uporabniki in sejami. Piškotek se posodobi vsakič, ko se podatki pošljejo Google Analytics.2 leti
1P_JARGoogleStatistika in konverzije
CONSENTGooglePiškotek v katerem se hrani Vaše strinjanje z uporabo Googlovih storitev20 let
NIDGoogleIdentifikator za Google nastavitve
cookieconsent_statusSpletna stranHrani strinjanje z uporabo piškotkov1 leto

Več o piškotkih

Piškotki so tekstovne datoteke, ki na našem strežniku prepoznajo vaš računalnik. Piškotki sami po sebi ne prepoznajo individualnega uporabnika, pač pa računalnik, ki je bil uporabljen pri dostopu na spletno stran. Ko vstopite na spletno stran, je vašemu računalniku avtomatično dodeljen piškotek. Ko se uporabnik ob vsakem naslednjem obisku vrne na stran, piškotek brskalnik pošlje strežniku ter tako ohrani nastavitve, ki jih je uporabnik že uporabil ter tako omogoči uporabniku enake nastavitve kot ob predhodnem obisku (npr. enkratno prijavo brez vnovičnega vnašanja uporabniškega imena in gesla ob vseh nadaljnjih obiskih). Piškotke uporablja večina dobrih spletnih strani.

Poznamo različne vrste piškotkov

Začasni piškotki ali piškotki seje: so iz računalnika odstranjeni, ko zaprete brskalnik. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, npr. elementov v nakupovalnem vozičku.
Trajni piškotki ali shranjeni piškotki: v računalniku ostanejo tudi ob izhodu iz brskalnika. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje podatkov, kot npr. uporabniško ime in geslo, izbrani jezik spletne strani,… Teh podatkov tako ni potrebno navajati ob ponovnem obisku spletne strani. Trajni piškotki lahko ostanejo v računalniku več dni, mesecev ali celo več let.
Lastni piškotki: so last spletnega mesta, ki si ga ogledujete, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke včasih uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko naslednjič obiščete to mesto.
Drugi piškotki: so iz oglasov drugih spletnih mest (npr. pojavnih oglasov ali reklamnih trakov) na spletnem mestu, ki si ga ogledujete. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za sledenje vaši rabi spleta za tržne namene. Številni ponudniki izdelkov in storitev ter spamerji uporabljajo tovrstne informacije ter tako zlorabljajo funkcijo piškotkov in nadlegujejo uporabnike interneta.

Kako upravljati s piškotki?

Večina spletnih brskalnikov omogoča, da nastavite vaše piškote. Piškotke lahko zavrnete ali jih sprejmete s funkcijo, vgrajeno v spletne brskalnike. Če piškotke zavrnete, lahko naprej uporabljate našo spletno stran, a vam to pri ogledu strani lahko povzroča določene težave.

Če želite spremeniti nastavitve piškotkov, ki jih je namestil vaš spletni brskalnik, kliknite na ime vašega spletnega brskalnika: