Angelska nedelja

V Sloveniji že dolgo časa velja, da se prva nedelja v septembru imenuje »angelska nedelja«. Na ta dan, ki je posvečen angelom varuhom, se po nekaterih župnijah po Sloveniji izvajajo tudi različne prireditve.

Se je pa morda pozoren bralec sedaj že vprašal: zakaj pa pravzaprav praznujemo angelsko nedeljo v septembru, ko pa angeli varuhi praznujejo 2. oktobra (kot smo si lahko tudi že prebrali v članku o angelih varuhih)? Dobro vprašanje! Pa si poglejmo…

Zgodovina praznika angelov varuhov

Da dobimo odgovor na vprašanje, zakaj se v mesecu septembru praznuje angelska nedelja, si moramo najprej pogledati zgodovino praznika angelov varuhov. Kot smo si že lahko prebrali v prej omenjenem članku, angeli varuhi praznujejo svoj praznik 2. oktobra. Zakaj? Ker je tako določil papež Klemen X., ki je leta 1670 praznik angelov varuhov razširil na vso Cerkev in ga tudi nastavil na 2. oktobra.

Ampak, da ne bomo prehitevali dogodkov, se zaenkrat vrnimo še malce bolj v preteklost in sicer v leto 1582. Takrat je namreč papež Gregor XIII. dovolil španski škofiji Valencia, da imajo praznik angelov varuhov. 26 let kasneje (leta 1608), pa je papež Pavel V. dovolil obhajati praznik angelov varuhov celotni Cerkvi in tudi določil datum: na prvi prosti dan po sv. Mihaelu, torej na 2. oktober (v tistem času je bil praznik sv. Mihaela 29. septembra, danes pa je na ta dan praznik svetih nadangelov). 59 let kasneje (torej leta 1667) pa je papež Klemen IX. določil, naj bo praznik angelov varuhov na prvo nedeljo v septembru. Ampak, kot smo že na začetku omenili, je samo 3 leta kasneje (leta 1670), papež Klemen X. praznik angelov varuhov ukazal za vso Cerkev in ga nastavil na 2. oktober.

Uradni datum praznika angelov varuhov je 2. oktobra

Uradni datum praznika angelov varuhov torej ni prvo nedeljo v septembru, ampak je 2. oktobra. Se je pa kljub temu pri nas (in tudi v nekaterih tujih deželah) prva nedelja v mesecu septembru ohranila kot »angelska nedelja«.

Molitev k svetim angelom varuhom

Ne smemo pa seveda pozabiti tudi na to, da se k svojim angelom varuhom lahko vedno obračamo z molitvijo in jih prosimo za pomoč. Tudi papeži so se pogosto obračali na njih. Na primer, papež Pij XI. je na koncu vsakega dne molil k svojemu angelu varuhu, ob težkih okoliščinah pa se je obračal tudi na angela varuha svojega sogovornika, ter ga prosil, naj razsvetli in pomiri svojega varovanca.

Ena od najosnovnejših in verjetno najpopularnejših molitev k angelom je prav gotovo molitvica »Sveti angel, varuh moj«. Več o tem molitvi si lahko preberete tukaj.

Obstajajo pa tudi litanije svetih angelov, v katerih so omenjeni tudi angeli varuhi. Več o teh litanijah si lahko preberete v tem članku.