O avtorju

Pozdravljeni. Moje ime je Dejan Levičnik in sem magister religiologije in etike. Tema o angelih me je že od nekdaj fascinirala, še posebej zaradi vseh skrivnosti, ki obdajajo angele. Poleg tega se danes o angelih (v strokovnem smislu) zelo malo govori, kljub temu, da je to temo v zgodovini raziskovalo kar precej velikih in pomembnih teologov (sv. Avguštin, sv. Tomaž Akvinski, sv. Bonaventura, …). Vse to me je vedno bolj gnalo k raziskovanju te teme.

Moje raziskovanje angelov

Na mojem študiju na Teološki fakulteti sem se tako odločil napisati diplomsko nalogo o angelih, kateri sem dal naslov “Pomen angelov v krščanstvu in islamu“. Pri raziskovanju pa sem imel nemalo težav z viri. Le-te sem zelo težko dobil, saj strokovne literature o angelih v Sloveniji skorajda ni. Tako sem se v največji meri osredotočil na tujo literaturo (katero je treba prav tako iskati), veliko pa sem tudi sam raziskoval Sveto pismo in Koran.

Študij sem nato nadaljeval na Teološki fakulteti, magistrski program Religiologija in etika. Ker mi je bila tema o angelih zaradi mojega raziskovanja diplomskega dela vedno bolj zanimiva, sem za magistrsko delo prav tako obravnaval angele. Vse skupaj sem precej bolj poglobil in raziskoval zraven še angele v judovstvu. Tako je bil naslov mojega magistrskega dela “Angeli v judovstvu, krščanstvu in islamu“.

Trenutno pa sem vpisan v doktorski študij Religiologija (interdisciplinarni program med TEOF, FF in FDV), kjer prav tako nadaljujem z raziskovanjem angelov.

Predavanja

Glede na zanimanje občasno pripravim (ali sem povabljen na) predavanja o angelih. Na njih obravnam različne teme, odvisno od zanimanja slušateljev. Najpogostejša tema je o angelih v krščanstvu, kjer predstavim učenje Cerkve, kako so predstavljeni v Svetem pismu, učenja cerkvenih očetov in velikih teologov ter kako so angeli upodobljeni v umetnosti (oz. ali so to res samo mali otročički s krilci). Zanimiva tema pa je tudi o angelih v vseh treh glavnih monoteističnih religijah (judovstvo, krščanstvo in islam). Pri tej temi predstavim vse 3 glavne monoteizme in njihov pogled na angele, kot je prikazan v svetih knjigah in izročilih, ter v čem se med seboj ti pogledi razlikujejo.

Oddaje

Zaradi mojega poznavanja angelov sem bil tudi povabljen na nekaj oddaj, kjer sem govoril o tej temi:

  • Oddaja o angelih na radiu Ars
  • Prispevek v oddaji Obzorja duha
  • Razprava o angelih v oddaji Sveto in svet

Izdelava spletne strani

Ker si želim moje znanje deliti tudi z vami, sem se odločil pripraviti spletno stran, na kateri bodo predstavljeni kar se da jasni podatki o angelih. Želim vam veliko veselja ob prebiranju spletne strani.

Kontakt