Glede na to, da so angeli duhovna bitja, ki so hkrati ustvarjena, se postavlja tudi zanimivo vprašanje, iz česa so angeli pravzaprav ustvarjeni?

Kaj pravijo islamski viri?

Na vprašanje, iz česa so angeli ustvarjeni, nam Koran ne daje nobene informacije. Nam pa te podatke dajejo hadisi. Tako si lahko v hadisu Sahih Muslim preberemo, da je Mohamed rekel, da so bili angeli ustvarjeni iz svetlobe. Svetloba je torej tista, ki je sestavni del angelov v islamu. Žal pa ni v hadisih nobene nadaljnje razlage, kakšna svetloba naj bi to bila, tako da se kaj več o tem ne da reči.

Islamski učenjaki o stvarjenju angelov

So se pa o tej temi spraševali tudi nekateri islamski učenjaki, ki so podali določene teorije. Med njimi je bil tudi učenjak Shah Waliullah Dehlawi, ki je zagovarjal, da angeli spadajo v 3 skupine:

  1. Prvo skupino je Alah ustvaril iz fizične svetlobe, ki je podobna ognju gorečega grma pri Mojzesu
  2. Druga skupina je bila ustvarjena iz mešanice zelo nežne sapice, meglice in drugih elementov
  3. Tretja skupina pa je skupina človeških duš, ki so zelo blizu angelom. Ti si stalno prizadevajo opravljati dela, ki bi jih rešila in jim pomagala, da odvržejo njihova fizična ogrinjala (telesa). Zaradi tega njihovega truda so upoštevani kot eni izmed angelov

Ni pa najti nikjer nobenega hadisa, ki bi podpiral to Dehlawijevo razdelitev angelov v tri skupine.

Islamske razlage o vprašanju “KDAJ so bili angeli ustvarjeni?“, pa si lahko preberete tukaj.