Nadangeli-Mihael-Gabriel-Rafael

V mesecu septembru imajo svoj praznik tudi nadangeli. Ta dan je 29. september, ko se spominjamo sv. nadangela Mihaela, Gabriela in Rafaela. A zakaj samo teh treh nadangelov? Kaj ni nadangelov precej več kot pa samo ti trije?

Samo trije nadangeli v Svetem pismu?

V Svetem pismu je zelo veliko omemb angelov, pravzaprav so omenjeni preko 300x, medtem ko je samih angelskih imen izredno malo. Poleg padlega angela, poimenovanega Satan, so v Svetem pismu poimensko omenjeni samo trije angeli in vsi ti trije veljajo za nadangele. Ti poimensko omenjeni angeli so: Mihael, Gabriel in Rafael. Poleg teh treh imen nadangelov se v Svetem pismu ne omenja več nobeno drugo ime angela.

7 nadangelov?

Iz Svetega pisma izvemo še nek podatek, ki bi se lahko nanašal na nadangele. V Tobitovi knjigi si namreč lahko preberemo zgodbo, kako je mladega Tobija na njegovem potovanju spremljal nadangel Rafael v človeški podobi. A vendar to izvemo šele čisto na koncu pripovedi. Tudi mladi Tobija ni vedel, da ga je ves čas potovanja spremljal sam nadangel. Ko na koncu Rafael le razodene, kdo v resnici je, nam pove zanimiv stavek:

  • Jaz sem Rafael, eden od sedmih angelov, ki stojijo in stopajo pred obličje Božje slave.” (Tob 12,15)

Cerkev uradno priznava samo 3 nadangele: Mihaela, Gabriela in Rafaela

Čeprav nadangel Rafael izrecno ne omenja, da gre tu za nadangele, zaradi te izjave velja neko splošno verovanje, da obstaja 7 nadangelov. Sama Cerkev o tej številki 7 ne govori prav veliko, ampak se osredotoča samo na te 3 nadangele. Cerkev tako uradno priznava kot nadangele samo Mihaela, Gabriela in Rafaela.

Kdo pa so potem nadangeli Uriel, Raguel, Remiel, …?

Verjetno je že vsak od nas slišal tudi za katero od drugih imen nadangelov. Morda še najbolj znan je Uriel, ki ga včasih nekateri kar uvrščajo med krščanske nadangele. A kot smo videli, so v Svetem pismu omenja samo 3 imena (nad)angelov (Mihael, Gabriel, Rafael) in tudi Cerkev priznava samo te tri.

Ostala imena nadangelov prihajajo iz t.i. judovskih zunanjih knjig. Te knjige so v krščanstvu poznane kot apokrifne knjige, kar pomeni, da niso priznane od Cerkve. V teh zunanjih/apokrifnih knjigah pa imen angelov kar mrgoli. Tako lahko najdemo več različnih seznamov nadangelov in tudi različna imena nadangelov v teh seznamih. Ena od bolj znanih knjig je verjetno Henohova knjiga (v bistvu gre za več knjig), v kateri je zelo veliko angelskih imen. Se pa ta imena na mnogih mestih “tepejo” oz. si niso enotna, zato je precej težko narediti neko jasno sistematiko angelskih imen iz teh knjig.

Ta razne sezname nadangelov in posamezna angelska imena iz zunanjih/apokrifnih knjig je v novejšem času zelo prevzel tudi new age, zaradi česar ta imena dobivajo tudi vse večjo prepoznavnost.

Bomo pa to tematiko o zunanjih/apokrifnih knjigah, new age-u in posameznih dodatnih imen (nad)angelov predelali v pvečih rihodnjih člankih, saj gre pri tem za precej obsežno gradivo, ki ga moramo pazljivo razdeliti na posamezne dele.

Kot smo si že ogledali, so nadangeli samo eni od redov angelov, ki se pojavljajo v Svetem pismu. Kateri so ostali redovi, si lahko ogledate tukaj…