Ena od precej znanih molitev je tudi molitev za priprošnjo k sv. nadangelu Mihaelu. To molitev je sestavil papež Leon XIII. po tem, ko je doživel mistično izkušnjo. Gre pa takole:

Sveti nadangel Mihael,
brani nas v boju,
bodi nam v pomoč zoper zlobnost
in zalezovanje hudobnega duha.
Ukroti naj ga Bog,
ponižno za to prosimo.
In ti vodnik nebeške vojske,
Satana in druge hudobne duhove,
ki hodijo po svetu v pogubo duš,
z Božjo pomočjo v pekel pahni.
Amen

Nastanek te molitve

Papež Leon XIII. je to molitev napisal leta 1884, ko je nekega dne po sveti maši doživel mistično izkušnjo, v obliki strašnega videnja. Po poročanju njegovega osebnega tajnika, je v tem videnju papež videl, kako Satan s svojimi zli duhovi divje napada Kristusovo Cerkev in jo želi uničiti v obdobju enega stoletja. Papež je v svoji viziji videl tudi sv. Mihaela, kako je pregnal Satana in njegove zle duhove nazaj v pekel. Po tej viziji je bil tako prestrašen, da se je čutil obvezanega, da pomaga in s tem razlogom je sestavil molitev k svetemu nadangelu Mihaelu.

Izjava očividca

Eksorcist Domenico Pechenino, ki je v tistem času delal v Vatikanu, je bil osebno prisoten zraven papeža, ko je le-ta doživel svoje videnje. To se je zgodilo pri maši, pri kateri sta bila prisotna tako on kot tudi papež. Ko je bilo maše konec, je papež nenadoma dvignil glavo in se zazrl v nekaj, v smeri nad glavo duhovnika, ki je maševal. V to je strmel nepremično, brez da bi sploh pomežiknil. Njegov izraz na obrazu je bil strahotno prestrašen in hkrati poln občudovanja. Tudi barve na njegovem obrazu so se hitro menjavale. Z njim se je dogajalo nekaj zares nenavadnega. Nenadoma se je spet zavedal in se takoj odpravil v svojo privatno pisarno. Njegov spremljevalec mu je vznemirjeno sledil in ga spraševal, če se počuti v redu. Papež mu je samo odgovoril da ni nič. Čez približno pol ure, je poklical tajnika kongregacije za obrede in mu dal list papirja in mu rekel, naj to natisne in pošlje do vseh škofov po celem svetu. In kaj je bilo napisano na tem listu? Poziv Mariji in molitev k nadangelu Mihaelu.

Opomba: Glede te zgodbe in tudi datuma, kdaj se je vse to dogajalo, obstaja več različic. Nekatere različice celo opisujejo pogovor med Satanom in Jezusom (oz. Bogom), v katerem Satan napove, da bo uničil Cerkev, če bo imel dovolj časa. Ta čas mu Jezus (oz. Bog) da. Hkrati pa je bilo papežu tudi prikazano, kako bo po tem času, s pomočjo nadangela Mihaela, Satan doživel velik poraz. Žal za te ostale različice nimamo nekih jasnih virov, zato jih tudi ne omenjamo podrobno.

Kot del Leonovih molitev

Leta 1886, je papež Leon XIII. dodal molitev k nadangelu Mihaelu zraven Leonovih molitev, katere je uvedel dve leti prej, za namen Papeške države. Leonove molitve so se brale na koncu vsake “tihe maše” oz. “brane maše” (missa lecta). Ta sklop molitev je potekal po naslednjem vrstnem redu:

  1. Zdrava Marija (3x)
  2. Pozdravljena, Kraljica
  3. Prošnja
  4. Molimo
  5. Sveti nadangel Mihael
  6. Presveto Srce Jezusovo. Usmili se nas. (3x)

Praksa opravljanja Leonovih molitev po maši je bila uradno odpravljena z Drugim vatikanskim koncilom, natančneje 26. septembra 1964 z dokumentom Inter Oecumenici, ki je prišel v veljavo 7. marca 1965. Molitev k nadangelu Mihaelu se je tako (kot del Leonovih molitev) molila celih 79 let.

Molitev danes

Čeprav ta molitev danes ni več obvezen del maše, pa še vseeno predstavlja pomembno sredstvo boja proti Satanu in zlim duhovom. To je poudaril tudi papež Janez Pavel II., ki je to molitev leta 1994 toplo priporočil vernikom v uporabo, ko je zapisal: “Čeprav se ta molitev ne moli več ob koncu maše, vas prosim vse, da je ne pozabite in jo molite, da boste prejeli pomoč v boju proti silam teme in proti zlim duhovom tega sveta” (Janez Pavel II., Regina Caeli, 24. april 1994). Papež Frančišek pa je 29. septembra 2018 prosil vse katoličane, naj vsak dan v mesecu oktobru molijo rožni venec, katerega naj zaključijo z molitvijo “Pod tvoje varstvo pribežimo” in Leonovo molitvijo “Sveti nadangel Mihael“.

Kako pa izgledajo “litanije svetih angelov?